Bij postduiven komen weinig schimmelinfecties voor.

Als we het constateren bij duiven, komt dat meestal omdat ze langere tijd:

- in een slechte conditie waren;

- éénzijdige voeding hebben gehad;

- slechte kwaliteit voer hebben gehad (vochtig);

- in een slecht geventileerde omgeving of in een vochtig hok hebben gezeten;

- lange tijd antibiotica hebben gehad;

- regelmatig corticosteroiden hebben gekregen.

 

Verschijnselen

De schimmel Aspergillus Fumigatus vermeerdert zich vooral in de luchtzakken en in de andere delen van de luchtwegen, zoals de longen en de luchtpijp. Bij een ernstige infectie kan de schimmel zich uitbreiden naar de andere organen. Het symptoom is vooral de benauwdheid. Verder zijn de duiven algemeen ziek en kunnen ze sterven. De diagnose bij een sectie is betrekkelijk eenvoudig. Er kunnen gele knobbels, ter grootte van een walnoot, in de luchtzakkan of de longen gevonden worden, waarbij we bij microscopisch onderzoek, vooral aan de randen van die processen, de kenmerkende schimmeldraden kunnen zien.

Bij aspergillose kunnen we de diagnose ook door röntgenologisch onderzoek, of door een kijkoperatie. Bij ademhalingsproblemen moeten we natuurlijk ook denken aan ziekten zoals een herpesvirusinfectie of het ornithose-complex. Daarnaast geeft een ruimte-innemend proces, een vergrote lever, vet of vocht in de buikholte, ook ademhalingsproblemen.

Ook andere aspergillussoorten kunnen voorkomen. Bij aspergillose dienen we extra aandacht te besteden aan de hygiëne en ventilatie omdat ook de mens met aspergillus besmet kan worden.

 

Een infectie met Candida Albicans (een gistinfectie) kunnen we vaak vaststellen doordat er in de keel witte plekjes te zien zijn, terwijl de duiven tevens slik en/of ademhalingsproblemen hebben. We moeten bij dit soort verschijnselen natuurlijk ook denken aan trichomoniasis of een herpesvirusinfectie. Ook hier kunnen we de diagnose stellen door een uitstrijkje te maken van zo’n plekje en na een speciale kleuring, door middel van een microscopisch onderzoek de candida aan te tonen.

 

Voorkomen

Preventief moeten we dus in de eerste plaats de oorzaken wegnemen zoals slecht voer en een vochtige omgeving. Daarnaast is een goede ventilatie van groot belang. Als bestrijdingsmiddel tegen schimmelsporen in het hok wordt soms ook een rookkaars (Clinafarmsmoke) aanbevolen. Ook een droogontsmetter is werkzaam tegen schimmelsporen Tenslotte moet gezegd worden, dat bij het bestrijden van een schimmelinfectie een aangetaste duif vooral het 'weer op krachten komen' van een duif voorop staat . Dat betekent natuurlijk goede voeding met extra vitamine en mineralen.

 

Behandeling

De therapie bij schimmelinfecties bestaat voornamelijk uit de moderne anti-schimmelmiddelen zoals Nizoral en Trisporal. Ook het middel Nystatine wordt nog frequent gebruikt bij gistinfecties van de krop en darm. Ook de vroeger gebruikte middelen als jodiumoplossingen, zouden plaatselijk in de krop en maag een redelijke werking hebben.