Een afwijking die veel voorkomt is diaree (te dunne ontlasting). Het kan zijn dat de diaree ontstaat door een darmontsteking; dan zijn de darmwandcellen ontstoken en het gevolg daarvan is dat de darmwand niet de voedingsstoffen uit de darminhoud naar het bloed kan transporteren; bovendien zullen de persbewegingen van de darmen versneld worden zodat de darminhoud als vloeibare ontlasting naar buiten komt.

 

Wanneer de ontlasting te dun is noemen we het diaree. Maar niet alle diaree is het gevolg van een darmontsteking. Wanneer er bijvoorbeeld door de duif te veel zout is opgenomen zullen we ook dunnen ontlasting zien, en ook bij een prikkeling van de darmwand door bijvoorbeeld koud water drinken.

 

De inhoud van de darm bestaat uit voedsel en een zeer grote hoeveelheid van verschillende bacteriën die absoluut noodzakelijk zijn voor een goede vertering. Wanneer de samenstelling van die darmbacteriën (darmflora genoemd) verstoord is door bijvoorbeeld vergif, medicijnen, abnormaal voer of wat dan ook, dan kan er diaree optreden. Bij (te) veel opname van mos van de daken of andere plaatsen waar de duiven graag zitten kan ook een diaree optreden.

 

Elke diaree die enkele dagen duurt, vermindert de conditie van de duif. Wanneer een duif veel vocht verliest door diaree zal hij dit willen aanvullen door veel te drinken; door het vele drinken zal hij ook weer dunne ontlasting krijgen, en we krijgen een toestand waarbij hij veel drinkt en een dunnen ontlasting blijvend is. U mag echter nooit de duif het water onthouden om zodoende de te dunne ontlasting te stoppen.