PV De Gouden Leeuw
Nieuw Vennep

[Home]
[Vluchtuitslagen]
[Kampioenschappen]
[Belgencompetitie]
[Vluchtprogramma]
[Foto's]
[Ringenlijst]
[Buitenlandse duiven]
[Giftige planten]
[Mini advertenties]
[Nieuws]
[Roofvogels]
[Verboden middelen]
[Vluchtduur]
[Windsnelheid]
[Ziekten]
[Financieel Spectrum]
[Tegelhandel Brouwer]
[Antwoordformulier]
[Links]

Roofvogels en ander vijanden

Één van de problemen, waar duivenliefhebbers mee te maken hebben, is het roofvogelprobleem.

Op zich zijn roofvogels prachtige vogels. Een mooie kop, met ogen die als het ware door je heen kijken. Helaas zijn roofvogels voor de duivensport een bedreiging. Omdat deze prachtige vogels beschermd zijn, mogen ze niet gevangen worden, laat staan gedood worden.

De meeste last hebben de duivenliefhebbers van de roofvogels, als de jonge duiven voor de eerste keer rondjes boven het hok vliegen. Als er dan een roofvogel tussen slaat zullen de duiven in paniek alle kanten opvliegen, waardoor diverse jongen hun hok niet meer kunnen terug vinden.

Ook duiven die net hebben gebaad kunnen niet snel genoeg wegkomen, dus oppassen wanneer men de duiven een bad gaat geven in een roofvogel rijk gebied. Het beste is de duiven in het hok een bad te geven.

 

Welke roofvogels vormen voor de duivensport een gevaar en welke niet?

Torenvalk

De torenvalk is wel de bekendste roofvogel. Deze vogel is vrij klein (spanwijdte 34 cm).

Bruin van kleur met zwarte vlekken. We herkennen hem doordat deze valk herhaaldelijk staat te

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit kleine zoogdieren zoals muizen en ratten. Echt bang zijn de duiven niet van een torenvalk.

 

Slechtvalk

De slechtvalk wordt in de winter een enkele maal gesignaleerd (tegenwoordig wat vaker).

De slechtvalk wordt ook wel eens krem genoemd, maar doordat de roofvogels zo moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden wordt de naam krem voor vele roofvogels gebruikt.

De kleur is lichter dan die van de torenvalk (zie foto)en de slechtvalk is veel groter (spanwijdte 81 tot 112cm).  Zijn voedsel bestaat uit vrijwel alle vogels, waaronder ook duiven, die de slechtvalk in een geweldige snelle vlucht in de lucht pakt. De slechtvalk is verreweg de handigste duivendief.

Boomvalk

De boomvalk komt hier regelmatig voor en lijkt erg veel op de slechtvalk (spanwijdte 69 tot 76 cm). De boomvalk jaagt op kleinere vogels zoals zwaluwen etc. Postduiven zijn te groot voor de boomvalk en behoeven normaal gesproken niet bang voor hem te zijn, al veroorzaken ze wel grote onrust.

 

 

Sperwer

De sperwer komt veel voor in Nederland. De vleugels zijn bruin; de zo nu en dan verschalkt zij wel een duif. Duiven zijn dan ook erg bang voor de sperwer.

De sperwer leeft voornamelijk van kleine vogels en vliegt niet, zoals de slechtvalk de buizerd en de havik op grote hoogte, doch blijft vrij laag achter zijn prooi aan vliegen tot in het duivenhok toe.

Buizerd

De buizerd komt veel voor. Het is een zeer grote vogel; het vrouwtje is veel groter dan het mannetje (spanwijdte 117 tot 137 cm). De bovenzijde is donkerbruin, de onderzijde licht gekleurd, afgewisseld met bruine veren. De buizerd zoekt voedsel dat op de grond leeft, zoals muizen, mollen, jonge hazen, reptielen etc. Hij is te herkennen door zijn trage vlucht en het zweven op grote hoogte. De buizerd vliegt veel te langzaam om voor duiven een gevaar te vormen.

Havik

De vrouwtjeshavik is even groot als de mannelijke buizerd (spanwijdte 99 tot 119 cm).

De havik is veel sneller dan de buizerd. De bovenzijde is lichtbruin,de onderzijde gevlekt.

Voor duiven is de havik in Nederland verreweg de grootste vijand, omdat het een zeer goede vlieger is, die plotseling vanuit een dekking, achter de duiven aanjaagt en dan toeslaat. Ook andere vogels en zoogdieren, tot hazen toe, behoren tot zijn prooi.

Wanneer duiven in een gesloten formatie vliegen zal de havik niet zo gauw toeslaan.

De vliegsnelheid van een duif is niet minder dan die van een havik.

Kiekendief

De kiekendief (de bruine, blauwe en de grauwe) blijken nu in Nederland ook weer voor te komen, evenals de wouw.De kiekendief lijkt op de buizerd, is echter veel smaller maar is vlugger en leeft van kleine vogels en reptielen.

   

Wouw

De zwarte wouw komt in het zuiden voor, is erg groot en donker van kleur en leeft niet alleen van kleine vogels, maar ook van (dode) vissen en kleinere dieren.

 

 

 

Broedtijd

De broedtijden van de belangrijkste roofvogels is april-mei (torenvalk, buizerd, havik), terwijl de valk in mei-juni broedt. De aastijd is ongeveer 28 dagen.

 

© Jan Moleman, 2001-2007

Heeft u opmerkingen, suggesties of wilt u een gratis mini-advertentie plaatsen? Gebruik dan het antwoordformulier!